
Opstaan voor het goede!
Opstaan voor het goede! Dat is de kern van onze bijdrage bij de behandeling van de kadernota 2026. Lees hier onze bijdrage!
Voorzitter, collega-raadsleden, leden van het college, inwoners van Tholen,
Vandaag bespreken we samen de Kadernota 2026. Ik wil beginnen met een woord van dank aan het college en aan onze ambtelijke organisatie. Het vraagt inzet en zorgvuldigheid om, in financieel uitdagende tijden, met visie en realiteitszin de Kadernota op te stellen.
Voorzitter, als ChristenUnie kijken wij naar deze Kadernota en naar onze gemeentelijke taak in het licht van ons roeping: Opstaan voor het goede.
Juist nu, in een wereld die steeds onrustiger wordt. Waar oorlogen dichterbij komen, waar spanningen tussen bevolkingsgroepen oplaaien, waar eenzaamheid en individualisering groeien, waar Den Haag het ook even niet weet, juist nu moeten we als gemeente laten zien dat het ook anders kan.
Wij geloven dat politiek geen doel op zichzelf is, maar een vorm van dienstbaarheid. Dienstbaarheid aan de samenleving. Dienstbaarheid aan de schepping. Dienstbaarheid aan God, die ieder mens geschapen heeft met waarde en waardigheid.
Daarom, voorzitter, kiezen wij voor het perspectief van hoop. Van opstaan voor het goede. En deze Kadernota biedt daarvoor ook aanknopingspunten.
Een gemeente om dankbaar voor te zijn
Onze gemeente Tholen is prachtig..…..het is mooi hier!!! (Waar heb ik dat eerder gehoord) We mogen hier wonen in een omgeving waar land, water en lucht elkaar ontmoeten. Waar je op de dijken de vergezichten ziet. Waar onze polders vruchtbaar zijn en waar akkerranden zullen gaan bloeien dankzij het landschaps- ontwikkelingsprogramma.
Het is een zegen dat we in een gemeente mogen leven waar het sociaal weefsel sterk is. Waar mensen elkaar kennen. Waar dorpen dorps zijn gebleven. Waar scholen, kerken, verenigingen en vrijwilligers het hart van de samenleving vormen.
We zien dit terug in de talrijke dorpsinitiatieven. In de inzet voor het Streekmuseum De Meestoof. In de verbinding die wordt gezocht via de dorpsagenda’s. In het feit dat inwoners de kernen aantrekkelijk willen houden voor jong en oud.
Dát is het kapitaal van Tholen, voorzitter: de mensen. De gemeenschapszin. De bereidheid om samen verantwoordelijkheid te dragen.
Investeren in sociale samenhang
Daarom is de ChristenUnie ook positief over de keuze van het college om, juist nu, te blijven investeren in de samenleving.
We zien het in het Stimuleringsfonds Samenleving. In de aandacht voor jubilea en bijzondere gebeurtenissen. In de impuls voor sport, cultuur en ontmoeting.
Wij zijn blij dat er budget vrijgemaakt is voor de speelterreinen, en dat inclusiviteit daarbij voorop staat. Ieder kind, met of zonder beperking, moet kunnen spelen, lachen en vrienden maken in onze dorpen.
Ook het voortzetten van de extra impuls voor bewegingsonderwijs is belangrijk. We weten hoe cruciaal een gezonde leefstijl is voor kinderen. Lichamelijke activiteit draagt bij aan gezondheid, maar ook aan weerbaarheid en zelfvertrouwen.
Als ChristenUnie juichen wij deze investeringen toe, omdat ze het cement vormen van de samenleving.
Zorg dichtbij, vanuit vertrouwen
Voorzitter, de zorgvraag in Nederland groeit. Ook in Tholen zien we dat individuele zorg steeds meer middelen vraagt.
Daarom is het wijs dat we de beweging maken “van individuele beschikking naar algemene voorziening”.
Met de vorming van het Stevig Lokaal Team zetten we in op vroegtijdige, laagdrempelige ondersteuning. Niet vanuit wantrouwen, maar juist vanuit vertrouwen in de kracht van mensen en gemeenschappen.
Dat past bij onze visie: een samenleving waarin mensen in eerste instantie steun vinden bij familie, school, kerk, sportvereniging of dorpsgemeenschap en pas daarna een beroep doen op professionele zorg.
Het versterken van het lokale zorgloket sluit hier goed op aan.
Voorzitter, juist in een samenleving waar mensen soms vereenzamen, waar mantelzorgers het zwaar hebben, is het onze taak om om te zien naar de kwetsbaren. En daarom is het goed dat we als gemeente daarin blijven investeren.
Betaalbaar wonen
Voorzitter, betaalbaarheid is een actueel thema voor veel gezinnen en ouderen.
Wij zijn dankbaar dat Tholen behoort tot de 50 goedkoopste gemeenten qua woonlasten en met plaats 17 op de ranglijst een solide positie innemen.
Het is belangrijk dat we deze lijn vasthouden. Juist voor jonge gezinnen, voor alleenstaanden, voor mensen met een modaal inkomen moet wonen in Tholen betaalbaar blijven.
Tegelijkertijd zien we de druk op de woningmarkt. De uitbreiding van woningbouw, bijvoorbeeld in Molenvliet, is een stap in de goede richting. Het opstellen van het Volkshuisvestingsprogramma zal helpen om gericht te bouwen voor de doelgroepen die we het hardst nodig hebben: starters, ouderen die willen doorstromen, gezinnen.
Als ChristenUnie zullen wij hier ook de komende periode aandacht voor blijven vragen.
Zorg voor de schepping
Voorzitter, opstaan voor het goede betekent ook: zorgen voor de schepping.
Daarom steunen wij het landschapsontwikkelingsprogramma. De inzet op bloemrijke akkerranden, het versterken van biodiversiteit, het vergroenen van dorpskernen — het zijn investeringen die passen bij goed rentmeesterschap.
Ook de aandacht voor natuur- en milieueducatie vinden wij van groot belang. Kinderen moeten leren om met eerbied en zorg om te gaan met hun leefomgeving.
En wat betreft duurzaamheid en energietransitie: wij moedigen het aan dat de gemeente werk maakt van de Energiebalans en initiatieven voor het verduurzamen van bedrijventerreinen.
Maar hierbij is het van belang dat de menselijke maat behouden blijft, en dat de draagkracht van onze samenleving gerespecteerd wordt.
Bestuurlijke rust en samenwerking
Voorzitter, een gemeente die opstaat voor het goede, doet dat ook in haar bestuur.
In een tijd waarin polarisatie en wantrouwen in de politiek toenemen, zijn we als ChristenUnie dankbaar dat de Thoolse politiek zich in rust en met respect voor elkaar kan inzetten voor het algemeen belang.
We onderschrijven de inzet om de band tussen burger en bestuur te versterken.
Meer burgerparticipatie is goed. Maar het vraagt ook dat we luisteren, open staan voor wat er leeft, en keuzes goed uitleggen. Vertrouwen groeit als je mensen serieus neemt.
Dat geldt voor onze omgang met initiatieven uit de samenleving. Laten we die blijven faciliteren, ondersteunen, en met een open houding benaderen.
Tot slot . . .
Voorzitter, in alles geldt: het goede vraagt om keuzes. Het vraagt om een politiek die recht doet aan mensen, die zorg draagt voor schepping en samenleving.
Dit vinden we terug in de woorden van de profeet Micha: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, en wat de HEER van je vraagt: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.”
Laten wij als raad, als college, als gemeente, in verbondenheid met onze inwoners, blijven opstaan voor het goede. Voor een Tholen waar mensen zich thuis weten, waar kinderen en ouderen tellen, waar natuur gekoesterd wordt, en waar we samen mogen bouwen aan hoopvolle toekomst.
Dank u wel.