Enkele hoogtepunten uit de raad van 20 december 2007
-motie welter-shelter Hoenderweg Sint-Annaland
-motie tegen plaatsen ondergrondse glasbakken
-tegen verhoging OZB
-het horecavestigingsbeleid aanvullen met enkele belangrijke thema's
Horecavestigingsbeleid
In de op te stellen beleidsnota willen wij ook graag aandacht aan:
-ook beleidsterreinen volksgezondheid en veiligheid hierin betrekken
-meer mogelijkheden voor kantines campings en horecabedrijven bij jachthavens
-burgers en instellingen zoals scholen, GGD, politie, sportverenigingen er vanaf het begin bij betrekken
Verhoging OZB-belasting
Citaat:
“Een verstandige raad bespreekt alles, luistert en is consistent in besluitvorming. De Kadernota is bepalen. Op grond daarvan is dit voorstel geschreven. Voorstel van CU zou van grote invloed zijn voor de burgers! Wie is met dat voorstel gediend? Niet de Thoolse burgers.”
Voorzitter, dit was de zo getrouw mogelijke reactie van de heer Oudesluijs op ons voorstel in commissie BZ om de OZB in 2008 te verhogen met 3.75% en niet het in dit voorstel opgenomen percentage van 6%.
Maar voorzitter, wat is consistent? In de kadernota 2007 blz. 5 staat het volgende:
De ruimte om nieuwe inkomsten te genereren is gering. Substantiële verhoging van belastingen en leges wordt politiek niet haalbaar geacht en is ook gezien de landelijke aandacht voor de lokale lasten niet aan te bevelen. Een verdere verhoging van de OZB dan de reeds in de meerjarenbegroting verwerkte 1.5% is niet wenselijk en haalbaar” einde citaat.
Nogmaals de vraag: wie is er niet consistent?
En dan de grote invloed voor de Thoolse burgers, voorzitter. Zou hiermee een lagere aanslag OZB bedoeld worden. Of minder voorzieningen, dienstverlening, subsidie. Het 1e is waar, het 2e is niet nodig, omdat de begroting 2008 een overschot liet zien van euro 57.000,00 en de laatste programmarapportage nog een structureel voordeel van bijna euro 100.000 liet zien! Onze burger hoeft helemaal geen nadelige gevolgen te ondervinden. Integendeel!
Onze poging in de laatste commissie BZ was een handreiking om er gezamenlijk uit te komen. De 2e kamer heeft recent besloten de limitering van de ozb los te laten. Macro gezien mag de totale ozb verhoging in Nederland met niet meer dan 3.75% toenemen. Met ons voorstel was het de bedoeling mee te werken aan een succesvolle introductie van de nieuwe beleidsvrijheid die aan gemeente wordt toevertrouwd.
De reactie van de PvdA en in haar spoor de overige coalitiepartijen was niet positief. We vinden dat, en ik meen dat oprecht, jammer, omdat het van onze kant een serieuze handreiking was om nog meer politiek draagvlak te verkrijgen voor de verhoging van de ozb in 2008.
Gelet op het in de commissie uitgesproken `nee` van PvdA, SGP, VVD en CDA, zullen we niet met een amendement komen en tegen dit voorstel stemmen.
Hangplek Hoenderweg
We worden geconfronteerd met zorgen van buurtbewoners over het plaatsen van een welter-shelter in hun woonomgeving. Op zich begrijpelijk. Ook in andere gemeenten doen zich de zelfde discussies voor.
Zouden we het als raad bij het verkeerde eind gehad hebben?De jeugdnota spreekt van een hangplek in elke woonkern. Ons beleid. De speelterreinennotie spreekt over voorzieningen voor de jeugd vanaf 12 jaar. De raad heeft voor 2 kernen geld beschikbaar gesteld voor een voorziening voor de wat oudere jeugd.
Nogmaals de vraag:hebben we het bij het verkeerde eind gehad?
Naar de welter/shelter in Sint/Annaland constateren we het volgende
• Het is gemeentelijk beleid vastgesteld door de raad
• De jeugd heeft jaren geleden aangegeven een voorzieningen willen omgeving havengebied
• Alles afwegend heeft college besloten te kiezen voor locatie aan de Hoenderweg
• Bewoners in dat gedeelte van de Hoenderweg vrezen overlast
• We zijn van mening dat we alles op alles moeten zetten een voor ieder acceptabele oplossing te creeren
• Ook voor de jeugd+ dat zijn we verplicht gelet op genomen besluiten maar zeker als we werkelijk invulling willen geven aan het thema jeugd en gezin
• Tenslotte: samen leven doe je samen, een welter/shelter moet naar onze mening niet verbannen worden naar een plaats buiten de kern
• Onze motie gaat minder verder dan die van SGP-CDA
Onze fractie heeft samen met het ABT de volgende motie ingediend:
a. thans niet tot plaatsing van een welter-shelter aan de Hoenderweg over te gaan
b. de mogelijkheden van een welter-shelter op het haventerrein nogmaals na te gaan en de raad te informeren over de uitkomst
c. indien plaatsing op het haventerrein niet tot de mogelijkheden behoort pas tot plaatsing van een welter-shelter over te gaan indien er in de betreffende omgeving voldoende draagvlak bij bewoners is
De motie kreeg slechts de steun van CU, ABT en RFT.
Een door de fracties van SGP en CDA ingediende motie, werd na een toelichting door de wethouder, ingetrokken.
Milieubeleidsprogramma 2008 (ondergrondse glasbak Molenvlietsestraat)
Onze fractie heeft een motie om niet niet tot proefplaatsingen van ondergrondse glasbakken over te gaan> Gelet op de bezwaren van de kant van de PvdA in de afgelopen maanden, hadden wij er op gerekend dat de PvdA ook voor deze motie zou stemmen. Nadat de vergadering een half uur was geschorst (overleg tussen college van b&w en fractievoorzitter van de PvdA), deelde de heer Nieuwenhuis mede dat zijn fractie de motie niet zouden steunen. Naar zijn mening had zijn fractie al het mogelijke gedaan om plaatsing van de ondergrondse glasbak te voorkomen.
De fractie van de ChristenUnie vindt dit een zeer merkwaardig standpunt. Een motie is een middel van de raad om een duidelijke uitspraak te doen en in dit geval het college iets te verzoeken. Maar deze stap wilde de PvdA niet nemen. Waarom dan al die “drukte” in de afgelopen maanden, zo vragen wij ons af. Onze motie werd gesteund door CU, RFT en ABT. De motie had de bedoeling eerst een duidelijk “glasbakkenbeleid” vast te stellen en daarna aan de hand vane en spreidingsplan tot plaatsing over te gaan.
Reacties op 'Enkele hoogtepunten uit de raad van 20 december 2007'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.