Bijdrage in commissie 19 maart 20009 van fractie ChristenUnie maatregelen economische crisis

zaterdag 28 maart 2009 11:20

Behandeling in de raad van 31 maart 2009

ChristenUnie

 

Bijdrage commissie BZ 19 maart 2009 i.v.m. voorstel maatregelen economische crisis

 

Voorloper kadernota; gevraagd wordt in te stemmen met en financiële verwerking mee te nemen in kadernota 2010 en prorap 1mei09. Wij gaan dit voorstel danook niet amenderen op onderdelen waar wij een wat andere koers willen varen. We zijn wel naar reactie van andere fracties en college. Komen daar tzt op terug bij kadernota en prorap.

 

 

Dank voor de voortvarende aanpak van college.

Hoe ver kunnen we vooruit kijken? Iedereen verrast door de snelheid.

Deskundigen zijn verdeeld over duur van recessie en gevolgen daarvan; dus onzekerheid voorspellingen.

Voorstel van college gaat uit van:

>maximaal investeren

>economie trekt na 2010 weer aan en is in 2013 weer op niveau van voor de crisis

 

Ø      Wat komen we tekort? Een vraag die ik recent tijdens een preek hoorde stellen Het mag duidelijk zijn dat wij als ChristenUnie ons laten inspireren door de Bijbel. Ik weet dat daarover in deze raad genuanceerd wordt gedacht maar één van de opdrachten moet toch iedereen als muziek in de oren klinken:
Omzien naar de naaste, verantwoord omgaan met natuur en je dienstbaar opstellen naar een samenleving.
Zonder nu direct de beschuldigende vinger naar de financiële wereld te wijzen, lijkt toch bijna iedereen het er wel over eens te zijn dat hebzucht van mensen een belangrijke oorzaak is die heeft geleid tot de financiële crisis.

Maar dat gaat naar onze mening ons bijna allemaal aan. Een recent onderzoek van het Wereld Natuurfonds laat zien dat wij in Nederland op veel te grote voet leven. Ons verbruik is eigenlijk ..maal te groot. En dat heeft ook belangrijke consequenties voor de 3e wereld. We zijn blij dat Tholen een van de gemeentes is die zich al snel aangemeld heeft als millenniumgemeente. En juist die deelname verplicht ons tot een verbrede discussie.

 

Met het oog op het debat in de raad op 31 maart a.s. hebben wij een voorstellen:

 

a. ook een scenario (kadernota 2010) presenteren waarin rekening wordt gehouden dat we het oude niveau in 2013 niet zullen of willen behalen

b. tijdig inzicht in financiële risico’s voor de gemeente van de grote projecten en grondexploitaties

c. nu nadenken over b.v. nieuw beleid voor gemeentelijke regeling woningverbtering oudere woningen en gebruik alternatieve energiebronnen en/of isolatie (bewuste keus voor duurzaamheid)

d. op welke manier gaan we als millenniumgemeente met deze crisis om

e. investeren in scholenbouw in z’n algemeenheid eventueel ten koste van een breed project zoals impuls stad Tholen

f.  we weten dat er genuanceerdgedacht wordt over bezuinigingen; maar heel veel bedrijven worden gedwongen kritisch te kijken naar de kosten van bedrijfsvoering; naar onze mening zou ook de gemeente dat moeten doen; b.v. brede inzetbaarheid personeel

(bouwleges/minder werk>mogelijkheden tot andere inzet?>hoe flexibel zijn we als organisatie? Nu uitbreiden formatie bij oud-archief)

g. ozb-heffing is een van de weinige gemeentelijke inkomstenbronnen waar we enigszins invloed op hebben; moet je dit in deze tijd wel schrappen? Gemeentelijk beleid bepaalt de noodzaak van verhoging of verlaging. Hebben we deze ruimte eigenlijk wel nodig? Ook in 2008 zaten mensen op de nullijn! Vooruitzichten voor 2009 en 2010. Zorg wel voor goed en royaal kwijtscheldingsbeleid.

h. vasthouden aan CWI? Over welke kwaliteit van dienstverlening kunnen we vanaf 2011 beschikken? Leveren we dienstverlening in? Is dat goed voor de burger? CWI BoZ biedt meer kansen/mogelijkheden? (eigenlijk een beetje het idee van het verdwijnen van de laatste winkel en deze koste wat kost in stand willen houden).

Ja, we willen het als CU indien de verantwoordelijke uitvoerder dit betaalt. Dat moet ons uitgangspunt blijven.

i. breng meer snelheid aan in de projecten zoals Gorishoek en Noord.

j. geef als gemeentelijke overheid het goede voorbeeld om procedures die al lange tijd duren nu snel af te ronden

k. hoe om gaan met Thoolse bedrijven is een vraag die van alle kanten bekeken moet worden; wat kan er wettelijk, wat zijn negatieve gevolgen van dergelijk beleid? Maar wat voor onze fractie wel duidelijk is om voor het gewone (advies)werk gewoon Thoolse bedrijven in te schakelen

l. omdat gevolgen van duurzaam financieel beleid in deze nota nog niet in beeld zijn gebracht lopen we risico’s als we veel gepland werk op de korte termijn naar voren halen (een afweging is dan geen optie meer); zie ook antwoorden van college waaruit blijkt dat nog een aantal zaken uitgezocht moeten worden

m. tenslotte willen we college meegeven om bij snellere uitvoering van GVVP in ieder geval ook parkeerproblematiek op haven van Sint-Philipsland mee te nemen; een oplossing daar levert ook weer werk in de bouwsector op

 

« Terug

Reacties op 'Bijdrage in commissie 19 maart 20009 van fractie ChristenUnie maatregelen economische crisis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.