Bijdrage ChristenUnie begroting 2013

vrijdag 09 november 2012 12:08

BEGROTINGSBEHANDELING  Tholen 2013 (8nov12)         

Kadernota 2013 (juni2012/onze standpunten/voorbehoud CU)
1. Geen onderzoek concentratie voorzieningen in kernen; met inwoners nagaan hoe e.e.a. in stand kan worden gehouden. Geen onderzoek van € 50000
2. Geen balans tussen verhogen belastingen en bijstellen ambities. Tegen voorgestelde verhoging OZB.
3.Steviger bezuinigen op bedrijfsvoering. Keuzes maken in taken.
4. Minimabeleid; doel is effectievere besteding en meer mensen aan het werk. Geen ingreep indien we dit niet realiseren.
5. Projecten. Vraag: versoberen/faseren.
6. Tholen binnenstad op de agenda.
7. Begroting niet sluitend maken met winstneming en reserve vrij besteedbaar.
8. Stimuleren recreatie en bouw. Niet verhogen bouwleges en leges terrassen.

------
De ChristenUnie wil een partij zijn die op een constructieve wijze meedenkt aan de belangen van onze inwoners.  Onze partij is een partij die zich wil laten leiden door de Bijbel. Twee elementen voor die praktische politiek wil ik vandaag noemen; gerechtigheid en geld in relatie tot zelfoverschatting aan economische mogelijkheden.
De fractie van de CU wil bij deze begrotingsbehandeling aandacht besteden aan 5 thema’s en dan vooral met de bedoeling naar de toekomst te kijken.

1. Onze inwoners
De gemeente heeft een belangrijke taak om er te zijn voor die burgers in kwetsbare posities. In Micha 6. Daar gaat het over recht doen. Die zorg voor kwetsbaren, mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben,  wil de CU terug blijven zien in het gemeentelijk beleid. En gelet op de komende gevolgen van het kersverse regeerakkoord wordt de gemeente voor een grote opdracht geplaatst.
Veel inwoners hebben op een of andere manier met de gemeente te maken. De CU pleit er voor om het versimpelen van administratieve procedures versneld verder vorm te geven. Wij verzoeken het college het landelijk programma van de VNG te gebruiken.
Voor inwoners is de woonomgeving  en zijn de dorpen waarin ze wonen belangrijk. Uit een enquete in het kader van Bestemming Tholen blijkt dat ook. De CU heeft er meerdere keren voor gepleit om samen met inwoners actief na te denken over de toekomst en kansen van hun dorp. Veel veranderingen komen er aan; minder jongeren en meer ouderen. Voorzieningen in die meer en meer onder druk komen te staan. Niet alleen op het moment dat er een actueel onderwerp aan de orde komt, maar meer in algemene zin. Landelijk zijn er tal van projecten die leiden tot een stimulerend samenspel tussen inwoners en andere instellingen binnen de samenleving, waaronder de gemeente, met een positieve ontwikkeling voor een dorp.
MOTIE: bewonersontwikkelingsfonds in relatie tot OZB betrekken bij vormgeven structuurfonds.

2. Financiele situatie
De CU maakt zich zorgen over de financiele positie van de gemeente. Een cumulatie van crises is hiervan mede de oorzaak. Crises veelal veroorzaakt door onverantwoord menselijk handelen. En alleen te vertrouwen op de macht van de economie en uit te gaan van nieuwe en continue groei leidt naar onze mening te veel menselijke tot zelfoverschatting. Collega Nieuwenhuis gaat in zijn bijdragen nogal eens in de tijd terug. 2500 jaar geleden was het met die menselijk zelfoverschatting niet anders dan nu; lees Danië 4 vers 30 er maar op na.
Zo schatten wij de risico’s mbt de grote projecten in onze gemeente voor het berekenen van de weerstandsreserve hoger in. Ook de geprognotiseerde winsten van bouwgrondexploitaties zijn naar onze mening te optimistisch. Wij verzoeken het college zo spoedig mogelijk met de toegezegde informatie hierover te komen.
Zo is onze schuldenlast in enkele jaren toegenomen van 18 mio tot 50 mio.
In de commissie BZ van vorige week hebben wij de suggestie gedaan om de prijs van de bouwgrond te verlagen. Althans, de CU zou de mogelijkheden daartoe willen onderzoeken. Het  is realistisch over de waarde van de woningen te koppelen aan die van bouwgrond. Het verlagen van de bouwgrond zou een bijdrage kunnen leveren aan het verantwoord stimuleren van de bouw. MOTIE. Verhogen bouwleges? Niet doen, is onze mening. Wij roepen het college ook op te zoeken naar alternatieve invulling van bouwlocaties zoals Vestetuin, nu de woningbouw ernstig stagneert. Zijn er alternatieven?

3. Welke gemeente willen we zijn? Welke visie hebben we op Tholen?
Als WOONGEMEENTE hebben we naar de mening van de CU een “sterk merk” in handen. In onze gemeente Tholen wonen geeft veel mensen “een rust’ die ze elders niet meer ervaren. Daar liggen ook kansen naar de toekomst vanwege de uitermate gunstige ligging aan de A4 in combinatie met een voor Tholen uitstekende aansluiting. Draag die die kwaliteiten helder en duidelijk uit. Dat betekent ook dat we naar de mening van de CU aandacht moeten blijven besteden aan ontsluitingen binnen onze gemeente. Zowel aan Oud-Vossemeer (rondweg/echt noodzakelijk) en stadje Tholen moet naar onze mening op korte termijn daarin geïnvesteerd worden. Natuurlijk is lokale bedrijvigheid een goede zaak maar we dienen op dat terrein met name de samenwerking in regio West-Brabant te zoeken. Tevens biedt onze gemeente uitstekende mogelijkheden voor het verder vormgeven aan waterrecreatie.
Hoe doen we dit nu allemaal? Welke overheid willen we zijn?
Minder financiële middelen en toch wensen mbt nieuwe wegen inslaan.
Twee elementen wil de CU hierbij betrekken. Binnen gemeentelijk beleid is de kanteling van taken een begrip. Hiermee bedoelen we dat de burger zelf meer verantwoordelijk moet worden voor zijn leefomgeving. M.a.w. de overheid trekt zich terug. Datzelfde dienen we naar onze mening ook binnen onze eigen ambtelijke en bestuurlijke bedrijfsvoering terug te zien. Kijk dus kritisch naar datgene wat je nog moet blijven doen (kerntakendiscussie).
Bij ons handelen in de toekomst dient duurzaamheid centraal te staan. Op een verantwoorde wijze om gaan met grondstoffen, ruimte, geld en letten op de belangen van de gemeenschap dient voorzien te zijn van het etiket “duurzaam”.
Tenslotte willen we als overheid betrouwbaar zijn. De laatste jaren zijn semi-overheidsinstellingen nogal in opspraak geraakt i.v.m. onverantwoord hoge beloningen. Voor onze controlerende rol zou ik het college willen verzoeken ons informatie te geven over beloningen binnen de gemeenschappelijke regelingen waaraan wij deelnemen.
En wat die controlerende taak van de raad betreft; wij geven onszelf als raad een brevet van onvermogen om de rekenkamer in de diepvries te stoppen. Juist die rekenkamer is een middel om je controlerende rol serieus te nemen.

4. Het nieuwe regeerakkoord veroorzaakt meer onrust dan dat het oplossingen biedt?
In dit regeerakkoord liggen een groot aantal relaties naar de gemeenten. De awbz wordt uitgekleed en de restanten worden op het bordje van de gemeenten gelegd. De voorgestelde schaalvergroting van gemeenten verwondert ons. Hebben andere schaalvergrotingen in andere sectoren ons niet voldoende geleerd? En dan het 2-sporenbeleid; gemeenten met een a en b status. B-gemeenten verliezen juist hun invloed op belangrijke beleidsterreinen. Dat is funest voor het lokaal bestuur. Als je dat gemeenten ontneemt, kun je ze maar beter direct  omvormen tot een uitvoeringskantoor van het rijk. De CU gaat er vanuit dat de VNG daar krachtig stelling tegen neemt.
Uit ons standpunt blijkt dat we voor een overheid dichtbij de burger zijn. Dat schept echter ook verplichtingen. In tal van gemeentelijke beleidsnota’s  wordt meedoen door alle burgers benadrukt. Toch zien we dat onvoldoende in de praktijk terugkomen. B.v.  bij het thema “ondersteuning bij vinden van werk” op blz. 66. Daar staat dat 80% van het klantenbestand moeilijk bemiddelbaar is. Dat is verontrustend hoog. Het aantal klanten dat een tegenprestatie moet verrichten is teruggebracht van 100 naar 50. Dat staat naar de mening van de CU haaks op het uitgangspunt “meedoen”. De fractie van de CU stelt dan ook voor de vastgestelde nota Empowerment opnieuw in de commissie samenleving te bespreken en te voorzien van duidelijke opdrachten om betrokkenheid binnen de samenleving in Tholen te vergroten en isolering van mensen tegen te gaan.

5. Belastingen
In een tijd waarin we van burgers grote financiële offers gaan vragen, moet je ook als lokale overheid voorzichtig zijn met het verhogen van belastingen. Bij de behandeling van de kadernota hebben wij gepleit voor forsere inschikking van ambtelijke en bestuurlijk apparaat met o.a. de bedoeling het niet of zeer beperkte verhoging van de belastingen.
Toeristenbelasting/vooruitstrevend?

Wij geven het college nog de volgende suggesties mee en verzoeken de raad om een uitspraak over een tweetal ingediende moties:
>schrap alsnog zoveel als mogelijk het uitbesteden van onderzoeken door externen
>geef versneld invulling aan vermindering van regelgeving met als gevolg een efficiënte en goedkopere organisatie
>hogere uitgaven in deze tijd niet te snel compenseren met belastingverhogingen

Wij wensen het college en ambtelijke organisatie Gods Zegen toe bij het uitvoeren van het werk in 2013.

« Terug

Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie begroting 2013'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.