Bijdrage ChristenUnie in debat rondom ambtsgebed
Ambtsgebed raad 14 maart 2013
Enkele jaren geleden hebben we de discussie gevoerd over openstelling van het gemeentehuis op bid- en dankdag. En in dit kader kun je ook denken aan de discussie (zelfs tot aan de rechter toe) over het wel of niet dragen van een kruisje tijdens je werk. Nu ligt dit voorstel voor ons. Het lijkt er op dat in onze samenleving het Christelijk geloof uit het publieke domein moet. En dat is lastig en zelfs onmogelijk als je een christelijke politieke partij bent.
Er staat in het voorstel iets over de scheiding tussen kerk en staat en dat er geen zeggenschap over en weer mag zijn. Maar naar onze mening gaat het bij dit onderwerp niet over geloofsleer en zeggenschap van de kerk.
Het gebed heeft alles te maken met ons geloof in God en zijn opdracht als overheid het regeerambt uit te oefenen. Vanuit deze invalshoek is het volstrekt normaal de raadsvergadering te beginnen met een gebed; werken (en dat is raadswerk) en bidden gaan samen op.
De ChristenUnie is van mening dat blijkbaar het huidige ambtsgebed nog veel betekenis heeft voor raadsleden, omdat het nog steeds opgenomen is in het reglement van orde. Het is een goed gebruik dat in de jarenlange christelijke staatsrechtelijke traditie in Nederland is ontstaan.
Maar er is blijkbaar ook iets wat we onszelf moeten aantrekken. Blijkbaar laten we als Christenen onvoldoende blijken wat het betekent Jezus Christus te volgen. De kerk als instituut met daarin werkzame mensen laat zich niet altijd van haar beste kant zien. Maar onze eigenlijke opdracht verandert daar niet door.
In Micha 6 vers 8 staat b.v. wat God van ons vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God”.
Een gebed is naar de mening van de CU van levensbelang en hoort binnen de vergadering van de gemeenteraad
Reacties op 'Bijdrage ChristenUnie in debat rondom ambtsgebed'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.