Omdenken............

autodonderdag 16 juli 2015 22:04

Beste mensen,


Aan mij de eer om deze tweede column te schrijven.

De titel van deze column is omdenken . .. . .

In Londen zie je naast de bekende zwarte taxi’s (cabs) sinds enige tijd ook witte en gele taxi’s rijden. De directe reden is dat wanneer je in Londen taxichauffeur wil worden je het stratenplan volledig uit je hoofd moet kennen en dat is erg lastig voor een aspirant chauffeur. Deze aspirant chauffeurs rijden dus in een gele of witte taxi en als je zo’n taxi neemt dan betaal je minder maar wordt er wel van je verwacht dat je de chauffeur aanwijzingen geeft hoe te rijden. Na verloop van tijd doen deze chauffeurs hun examen en als ze slagen mogen ze in een zwarte taxi gaan rijden. Hier is dus van een probleem een kans gecreëerd.


Op dit moment ligt de jaarrekening over 2014 en de kadernota  2016 op onze vergadertafel en wat je ziet is dat we financieel als gemeente behoorlijk interen op ons eigen vermogen, we minder geld krijgen van het Rijk en meer taken overgedragen. Hiernaast hebben we een behoorlijke grondexploitatie. Generieke tendens tijdens de behandeling in de commissie was dat dit niet langer zo door kan gaan en dat we keuzes moeten maken. Ik steun die gedachte echter volgens mij moeten we elkaar stimuleren om juist hier “om te denken”.

Van onze huidige situatie een kans maken om op een heel andere manier naar onze kadernota en begroting te kijken en een toekomstgericht keuze te maken.

Tijdens onze bijdrage heb ik het ook wel “zero-based-accounting” genoemd, je begin bij nul, alle taken worden tegen het licht gehouden en dan pas ga je kijken hoeveel geld benodigd is. We moeten nu eenmaal duidelijke en heldere keuzes maken. Niet gebaseerd op een cijfermatige exercitie maar gebaseerd op onze taken en van een aantal problemen kansen maken.


Wordt dit makkelijk, nee, is het noodzakelijk ja en ook voor de ChristenUnie betekent dit dat we voor ons belangrijke onderwerpen goed moeten bekijken. Ik noem bijvoorbeeld voorzieningen (bibliotheken, zwembaden, dorpshuizen), niemand mag tussen wal en schip vallen en uitermate alert zijn op onze grondposities. Gezamenlijk met fractie, partij en u als achterban zullen we moeten kijken wat de koers van de ChristenUnie Tholen in een dergelijk proces gaat worden echter wat ons betreft vergezeld van een stevige portie OMDENKEN.

 

Hartelijke groet,

Jaap Hage

« Terug

Reacties op 'Omdenken............'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.