Standpunt ChristenUnie gemeentelijke dienstverlening bid- en dankdag

maandag 07 april 2008 05:37

Bid- en dankdag > variant CU

In 1e instantie wil ik nog kort terugkijken naar de discussie van vorige week. Het voorstel over gemeentelijke dienstverlening werd inderdaad aangekondigd als een discussiestuk. Maar van een discussie en debat bleek geen sprake te kunnen zijn. De fracties met uitzondering van de CU, hadden hun standpunten al lang ingenomen en de bijeenkomst had meer het karakter van het meedelen van standpunten.
Met geen woord is er gereageerd op de naar onze mening niet hardgemaakte doelstellingen in het discussiestuk om tot gemeentelijke dienstverlening op bid- en dankdag te komen. Dat is opvallend maar ook teleurstellend.

Wat ons daarin nog wel is opgevallen zijn de volgende zaken:
1. De fractie PvdA ging vooral in op een nieuw element te weten de extra verlofdagen die ambtenaren. Dat kost de gemeente te veel geld. Als je op bid- en dankdag verlof wilt hebben dan moet je dat van je eigen verlof doen. Op zich is voor die redenering wel iets te zeggen. Maar dit zijn verkregen rechten. Rechten van 40 jaar of nog langer! Ik weet niet of dit de bedoeling van de PvdA is, maar de suggestie wordt gewekt dat we door het afschaffen van deze 2 extra vrij dagen gratis productieve werktijd krijgen. Ik duf op voorhand de stelling aan dat het afschaffen van de vrije dagen voor de ambtenaren niet per direct kan of dat het extra geld gaat kosten. Bovendien wil nu net de PvdA aan deze vorm van arbeidsrechten gaan tornen.
2. Het standpunt van het CDA begrijp ik niet. Ik vraag me ook af wanneer het CDA deze ommezwaai heeft gemaakt. Volgens mij recent, zo niet dan had de gemeentelijke dienstverlening op bid- en dankdag ook al voor 2006 doorgevoerd kunnen worden toen er nog geen confessionele meerderheid in de raad was.
3. De rol van de SGP tenslotte. Principiële standpunten zijn te waarderen. Maar als je in een college zit neem je ook andere verantwoordelijkheid op je, namelijk het collegebeleid. Je kunt dan wel aantekening vragen om het ergens niet mee eens te zijn, maar dat is wel een heel gemakkelijke weg en je weet van tevoren dat dit in de besluitvorming geen enkel effect heeft. Er blijft ook zonder de SGP namelijk een meerderheid! Maar je hebt naar onze mening als partij met een principiëel standpunt (mag ik het vertalen als: zeer zwaarwegend) wel de verplichting om druk uit te oefenen naar de andere collegepartijen om hen op andere gedachten te brengen. Hiertoe bleek zelfs de SGP vorige week niet bereid te zijn. Voor onze fractie een duidelijk signaal hoe principieel het standpunt “politiek” gezien is.
Citaat Bas van der Vlies uit Nederlands Dagblad met de bedoeling ChristenUnie als regeringspartij scherp te houden. Wij doen dit nu omgekeerd naar de SGP-fractie in de Thoolse gemeenteraad.

Ik sluit af met het volgende. Waar stond de ChristenUnie nu. We hebben ons debat gehouden. We hebben onze leden gepeild. We hebben geconstateerd dat wanneer we vasthouden aan aan “ja” of “nee” onze verantwoordelijkheid niet nemen. Bid en dankdag is b.v. geen zondag. In andere streken wordt bid- en dankdag op een andere dag en manier gehouden en daar hoeft niets mis mee te zijn. Maar het moet gezegd worden Tholen kent een eigen traditie. En juist vanwege die traditie en het belang dat een grote groep inwoners hieraan toekent heeft ons gebracht tot het volgende standpunt. Een standpunt waarin begrip doorklinkt voor bedrijven die hiervan last ondervinden (en we zetten dat af tegen de tijd waarin we nu leven), maar ook respect naar dat deel van de inwoners dat waar toekent aan een (mag ik zo zeggen) zo rustig mogelijke bid- en dankdag.



1. Gemeentehuis en gemeentewerf blijven gesloten (inclusief afspraken ZRD)
In komende tijd met andere huurders van gemeentehuis goede afspraken maken om dit te realiseren.

Argumenten:
-    geen inhoudelijke motieven in het voorstel om wel tot opening over te gaan
-    hiermee komt de raad tegemoet én toont respect voor een groot deel van de bevolking

2. Bij het uitbesteden van werk zal geen voorwaarde meer worden opgenomen dat bedrijven niet op bid- en dankdag mogen werken in de gemeente Tholen, onder de volgende voorwaarden:
-    indien werkzaamheden in de buurt van kerken worden uitgevoerd mag dit niet leiden tot overlast en moeten er goede afspraken met betrokken kerk gemaakt worden
-    (Thoolse) bedrijven die op bid- en dankdag niet werken moeten bij aanbestedingen mogen hiervan geen nadelen ondervinden

3. De openbare scholen mogen zelf hun verlofbeleid bepalen. Wel wordt het openbaar onderwijs gevraagd rekening te houden met gevoelens over de bid- en dankdag in het betreffende dorp.
- CU realiseert zich dat op termijn -na verzelfstandiging- niet meer tot de bevoegdheid van het college behoort

Omdat er nog geen besluit is genomen zou ik graag een reactie vernemen van de fracties op dit voorstel.

« Terug

Reacties op 'Standpunt ChristenUnie gemeentelijke dienstverlening bid- en dankdag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.