Inzet ChristenUnie bij begroting 2009

donderdag 23 oktober 2008 08:46

Samen sterker, was titel van ons verkiezingsprogramma in 2006.
Omdat de voor ons liggende begroting 2009 een uitwerking is van de in juni jl. vastgestelde kadernota 2009, willen we op een wat andere manier onze begrotingsbijdrage leveren.
We willen als het ware over de begroting 2009 heen kijken. In dat kijken willen we vooral aandacht besteden aan het aspect SAMEN.

Twee jaar geleden werd in Nederland het grootste opinieonderzoek ooit gehouden. Uit dit onderzoek blijkt hoe Nederlanders denken over hun samenleving. Eén van de opvallendste resultaten was de roep om meer solidariteit: 60% vindt de samenleving te individualistisch. Sociale zekerheid, integratie en veiligheid scoren hoog.  Maar tegelijkertijd constateren burgers dat de overheid weinig greep heeft op de problemen van onze samenleving. Vooral in de afgelopen 15 jaar is de onrust daarover gegroeid.

De ChristenUnie maakt zich sterk voor een dienstbare overheid. De overheid moet de samenleving dienen, zich inzetten voor solidaire verhoudingen, de verbanden van de samenleving versterken, oog hebben voor kwetsbare individuen en groepen. 
Wij laten ons als CU leiden door de Bijbelse opdracht. Omzien naar de naaste, verantwoord omgaan met natuur, je dienstbaar opstellen naar een samenleving.
En naar onze mening kan dat alleen op een manier waarin het aspect SAMEN centraal staat. Samen met bewoners, samen met bedrijfsleven, samen met belangengroeperingen werken we als overheid aan het samen wonen en werken in de gemeente Tholen.

Ik noem een aantal belangrijke thema’s uit ons verkiezingsprogramma:
1.    Een sterke sociaal-culturele oriëntatie, waarin gezin, arbeid, onderwijs en zorg aan kwetsbaren een belangrijke plaats innemen. Deze liggen in de opvoeding, in goed functionerende gezinnen, in vrijwilligerswerk en mantelzorg. Laten we prioriteit geven aan leefbare gemeenschappen.
2.    Sterke ecologische gerichtheid; dit betekent zorg voor landschap, milieu, water en klimaat. We zien weinig nut is groot-groter-grootst. Wij kennen de sterke punten van een gemeente als Tholen. De juiste balans tussen duurzaamheid en groei is noodzakelijk, naar de mening van de CU.
3.    Tenslotte erkennen wij een overheid die een eigen taak heeft te vervullen in de publieke samenleving. De overheid moet integer, dienstbaar en betrouwbaar zijn. Overheden hebben een eigen roeping om onrecht tegen te gaan en leiding te geven aan de publieke samenleving

Met deze inleiding wil ik aangeven dat de CU een partij is die verantwoordelijkheid wil dragen voor de Thoolse publieke zaak.

Wensen begroting 2009

Het aspect “samen leven” krijgt de volle aandacht bij de volgende thema’s:

1.    Voorzieningenniveau in de kernen loopt terug (programma w&w blz. 29), verschraling voorzieningen (programma wonen, blz. 47). Dat lezen we in deze programmabegroting.
Naar de mening van de ChristenUnie  tijd om in samenspraak met burgers te werken aan dorpsplannen in de kleinere dorpen. Onze fractie denkt hierbij aan dorpsplannen zoals die worden genoemd in de vastgestelde woonvisie. De gemeenten Borsele en Sluis hebben recent of doen hiermee op dit moment ervaring op.
In een aantal programma’s in deze begroting wordt “sociale cohesie” als doel genoemd. Veelal een naar onze mening vaag begrip dat te weinig wordt gedefinieerd. Naar onze mening is er pas sprake van sociale cohesie wanneer: “er sprake is van een mate waarin bewoners samenwerken, mate van onderlinge solidariteit en gevoelens van betrokkenheid”. Het zijn de burgers zelf die aangeven of hier sprake van is. In dergelijke leefbaarheidsplannen kan ook nadrukkelijk aan de soms kwetsbare positie van de middenstand aandacht worden besteed (zie ook opmerkingen vanuit Sociaal Economisch Platform Tholen) > motie
De recente ontwikkeling rondom het CWI vinden wij zeer verontrustend. Welke initiatiev van college?

2.    Algemeen Maatschappelijk Werk
Het amw is naar onze mening een basisvoorziening. Wanneer binnen deze werksoort sprake is van een forse toename van het aantal hulpvragen dienen we hier als gemeente onze verantwoordelijkheid tonen. Uit de toelichting van het amw is gebleken dat het aantal hulpvragen met ruim 50% is toegenomen. Naar de mening van de CU gaat het hier om een doelgroep die veelal in een kwetsbare positie verkeert. > motie

3.    Zorg voor kwetsbaren:
a. minimabeleid > Wij zouden van het college graag vernemen op welke wijze zij uitvoering geeft aan het amendement Tang/Spekman (€ 50 miljoen extra voor armoedebeleid) en of er in huidige begroting ruimte zit voor uitvoeren van nota empowerment.
b. voorzieningen gehandicapten > motie om ontwikkeling van nu en toekomstige binnen de WMO breed en met name huishoudelijke zorg en voorzieningen voor gehandicapten binnen de raad te bespreken.

Standpunt

4.    CU standpunt blijft dat we uiterst terughoudend moeten zijn in uitbreiding personele formatie. Beter is om keuzes te maken binnen je totale gemeentelijke activiteiten.
Onze fractie pleit hiervoor al jaren. Wij zouden graag een plafond in de personeelsomvang willen aanbrengen. Bij noodzakelijke uitbreidingen zal duidelijke aangegeven moeten worden of er sprake is van een wettelijke verplichting of eigen beleid van de gemeente. Wij hebben een antwoord gekregen van het college over het jaarbudget dat uitgegeven wordt aan externen. Wij hebben daar nog vragen over en zouden dat graag verder uitgezocht willen zien. > motie

« Terug

Reacties op 'Inzet ChristenUnie bij begroting 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.