Resultaten begrotingsraad 23 oktober 2008
Onze fractie heeft zich sterk gemaakt voor 4 thema's. Hiervoor hebben we moties ingediend. Deze thema's komen uit ons verkiezingsprogramma. Hoewel de moties niet zijn overgenomen zijn er op enkele thema's belangrijke toezeggingen gedaan. Politiek bedrijven is in de praktijk luisteren en compromissen sluiten. Naar onze mening zijn er weer belangrijke stappen gezet.
De begroting 2009 van de gemeente Tholen is op 23 oktober 2008 door de raad vastgesteld.
De fractie heeft 4 aanvullende wensen -die opgenomen zijn in ons verkiezingsprogramma- ingebracht via een motie.
1. Vaststellen plafond in kosten bedrijfsvoering (personeelsomvang).
Ook andere fracties bleken wel sympathiek te staan tegenover onze motie. Deze motie heeft de bedoeling om als raad meer invloed te krijgen op de omvang van het budget bedrijfsvoering. Een fors budget van ruim € 13 miljoen!
Na een debat hierover in de raad .is de toezegging gedaan dat we in het 1e kwartaal 2009 als raad een start maken met een discussie van de nota “De 1e overheid” en van daaruit de ambities in taken en de kwaliteit daarvan voor de gemeente Tholen te bepalen hetgeen uiteindelijk moet resulteren in een “personeelsformatieplan”.
2. Voor 1 april 2009 opstellen plan van aanpak dorsplannen voor ook kleinere dorpen.
Onze fractie is van mening dat ook kleinere dorpen aandacht behoeven. Juist daar staat de leefbaarheid onder druk. In het debat bleek dat het college het met ons eens is dat deze plannen er moeten komen. Het college gaf te kennen niet te kunnen aangeven wanneer hiermee een begin wordt gemaakt.
Na wat aanhouden heeft wethouder Heijboer toegezegd in het 1e kwartaal 2009 aan te geven wanneer dit opgepakt kan worden. Op dat moment zal de fractie van de ChristenUnie bepalen of dit acceptabel is.
3. Evaluatie beleid voorzieningen voor gehandicapten en huishoudelijke hulp.
Onze fractie is van mening dat de raad directer betrokken moet worden bij de uitvoering van dit beleid en ervaringen uit de dagelijkse praktijk. Beide voorzieningen zijn per 1 januari 2007 vanuit de “oude situatie” ongewijzigd door de gemeente uitgevoerd, toen beide voorzieningen onder de werkingsfeer van de WMO kwamen.
Mede op grond van signalen die wij uit de samenleving krijgen is onze fractie van mening dat we huidig beleid “tegen het licht” moeten houden. We weten van de wijzigingen binnen de huishoudelijke hulp en we vernemen signalen over het aangepast vervoer.
Alleen de fractie van het ABT steunde onze motie. Jammer dat de raad niet indringend naar de uitvoering van dit beleid wil kijken.
4. Maatregelen om maatschappelijk werk in staat te stellen het werk te laten uitvoeren.
Door deze instelling is aangegeven dat er per 1 januari 2009 een probleem ontstaat. Oorzaak: veel meer aanvragen dan de personeelsformatie aan kan. Wij vinden dat maatschappelijk werk een basisvoorziening is en dat juist mensen in een kwetsbare positie hierop een beroep doen. Het college heeft onze motie, waarin we vroegen om voor 1 december a.s. de problematiek op een rijtje te zetten en aan de raad voor te leggen, ontraden.
Na overleg met de fractie van de PvdA hebben we de motie ingetrokken en met de PvdA de afspraak gemaakt dat CU en PvdA gezamenlijk onderzoek doen naar de problematiek rondom maatschappelijk werk en de uitkomst hiervan voorleggen aan de commissie samenleving in december 2008. Wordt vervolgd.
Reacties op 'Resultaten begrotingsraad 23 oktober 2008'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.