Kadernota 2010; centraal staan bezuinigingen en leefbaarheid
Op onze peiling gaf ruim 94% van de deelnemers aan de noodzaak om nu al te zoeken naar ombuigingen en/of bezuinigingen, te onderschrijven.
Kadernota 2010 CU Tholen
We hebben met bijzondere omstandigheden en een bijzondere kadernota te maken. Waar het college 3 maanden geleden in het recessievoorstel nog uit ging van economisch herstel in 2012 blijkt uit huidige informatie dat dit verwachte herstel niet voor de hand ligt. In onzde bijdrage op 31 maart jl. hebben we al aandacht geschonken aan de enorme luchtbel die we met z’n alleen hebben opgeblazen. De oplossing moet naar onze mening niet alleen gezocht worden in het herstellen van het oude economische patroon maar in het leggen van fundamenten voor een duurzame en solidaire samenleving. De fractie van de ChristenUnie wil bij het zoeken naar oplossingen zich laten leiden door om te zien naar de naaste, verantwoord om te gaan met de natuur en geld en je dienstbaar opstellen naar een samenleving. U zult begrijpen dat we ons daarin laten leiden door de boodschap en opdrachten die tot ons doorklinken vanuit de Bijbel.
Het voorstel
Voor ons ligt de Kadernota 2010 ons met een aanvullend advies d.d. 16jun09 (+memo 6jul09) met het voorstel vooralsnog geen maatregelen te treffen voor de geraamde tekorten in de jaren na 2010 (alternatief 1).
Blz. 5 brief b&w d.d. 16jun09, ik citeer:
“De kans dat het accres wordt ingevuld op het niveau van de septembercirculaire 2008 achten wij niet groot. Gezien de economische situatie en de problemen waarmee het rijk wordt geconfronteerd, lijkt het aannemelijk dat ook gemeenten mee moeten delen in de problematiek.
Ik las ergens (=gemeentelijke beleidsnotitie) dat “het verleggen van de koers en daarmee geld vrijmaken voor nieuwe uitgaven vergt behoorlijk wat tijd en kan de nodige consequenties hebben voor de overige beleidsterreinen”. Die koersverlegging komt er aan!
Geachte collega’s er is naar onze mening voldoende redenen om thans de handen uit de mouwen te steken. Onze fractie dient dan ook een amendement in om bij de begroting 2010 een alternatief te ontwikkelen.
Evaluatie van collegeprogramma
Het college evalueert uitvoering coalitieakkoord
Op zich begrijpelijk, maar in algemene zin te concluderen dat de doelstellingen in grote lijnen zijn gehaald, gaat ons toch wat ver. Twee voorbeelden om onze kanttekening te onderbouwen.
Het beleid voor de minima heeft een krachtige impuls gekregen in het vaststellen van nieuw beleid. Dankzij het voorstel van de CU in de raad van april 2006 is dit onderwerp op de agenda gebleven met alle gunstige besluitvorming daarna. Maar een van de grote problemen was het niet gebruik van onze voorzieningen. En wij moeten constateren dat de daadwerkelijke uitvoering van de formulierenbrigade wel erg lang op zich laat wachten. Een ander voorbeeld is de recent vastgestelde sportnota. Het opstellen van de sportnota zou al in 2007 vastgesteld moeten worden. Dat is pas in 2009 gebeurd. Een ambitieuze nota. Nu blijkt voor de uitvoering van die nota er geen voldoende geld te zijn en dus kunnen we onze doelstellingen op dit terrein niet realiseren.
En natuurlijk college er is veel werk verzet, laat daarover geen misverstand zijn. Maar enige nuancering in het verhaal rondom gerealiseerde doelstellingen is op z’n plaats. Het vaststellen van een beleidsnota mag geen doel op zichzelf zijn.
Waar geachte raadsleden, en dan gaan we naar ons 3e punt, veel te weinig aandacht aan is besteed, is een integraal leefbaarheidsbeleid voor al onze kernen.
“Terug naar de menselijke maat” (het thema leefbaarheid)
Kernen als StA, Tholen stad en StM krijgen wel de nodige aandacht in de bij ons bekende projecten voor die kernen.
Maar ook een aantal minder gunstige ontwikkelingen in onze gemeente zijn voor onze fractie aanleiding dit punt thans naar voren te halen. Ik noem er een aantal:
- Met onze door het college overgenomen motie d.d. 31 maart 2009 mbt een subsidieregeling voor woningverbetering is niets gedaan (politiek gezien kan dit feitelijk niet en wij verzoeken hierop de begroting 2010 de toegezegde aandacht te verlenen) > wat doet college hier nog mee?
- Meer aandacht en gemeentelijke steun detailhandel kleine kernen
- Niet uitvoeren van in woonvisie opgenomen dorpsplannen (bij de laatste begrotingsbehandeling is door wethouder H. toegezegd hierop in het 1ekw09 terug te komen; is niet gebeurd)
- De verschillende discussie in de raad en met het college over nut van dorpsraden
- Het niet uitvoeren van een in het collegeprogramma opgenomen proef met een bewonersplatform
- De evaluatie van het local board in Sint-Maartensdijk was positief; waarom wordt dit beleid dan niet doorgezet in andere woonkernen?
- Recent besluit verdwijnen bibliotheekvoorzieningen in St, Pvl en OV
- Het schrappen van het budget voor de kleine kernen
- De discussie in de raad n.a.v. onze motie om in de raad een (ook leefbaarheid!) discussie te voeren over uitbreiding van sportaccommodaties in de kern Tholen (houding PvdA n.a.v. opmerkingen PvdA bij behandelen masterplan Tholen)
Naar onze mening is er voldoende reden om in de begroting 2010 leefbaarheid in (kleine) kernen nadrukkelijk op te nemen als een (verder) te ontwikkelen beleidsterrein.
Dit standpunt baseren we mede op landelijke ontwikkelingen als het gaat om kernenbeleid en ontwikkelingen op het platteland. In een recente publicatie van Centraal Planbureau wordt voor de toekomst van het platteland een ontwikkeling geschetst die om aandacht vraagt. Scoop Zeeland voert in Zeeland thans een onderzoek uit op grond waarvan we als gemeente relevante informatie gaan krijgen hoe het er met de leefbaarheid in ook onze kernen voor staat. Wij dienen hier voor een motie in.
Tenslotte nog een aantal algemene opmerkingen (met verzoek aan college deze te betrekken in discussie rondom begroting 2010)
- Subsidies (inzicht in welke aanvragen wel en niet geheel gehonoreerd worden. Vorig jaar ervaring met AMW. Dat willen wij voorkomen. Bij de begrotingsbehandeling willen ook op verzoek van Sloth pas een besluit nemen. Als 1e Kamer accoord gaat met wetswijziging en gemeente gaat compensatieuitkering voor lokale omroep ontvangen, lijkt het ons redelijk deze ook door te sluizen naar Sloth. Hoe wordt dit afgewogen? Bij begroting een duidelijk overzicht van die subsidies waar afgeweken is van het verzoek.
- Belastingverhoging 2011. Uit antwoord van het college blijkt dat op basis van thans vastgesteld beleid deze in 2010 met 5 tot % gaan stijgen. Wij willen dit onderwerp bij de behandeling van de begroting 2010 opnieuw aan de orde stellen.
- (Coalitieaccoord) Zwembad Tholen niet schrappen maar met de meeste spoed aan beginnen. Op korte termijn kan dit duidelijk worden. Wordt in deze kadernota geschrapt en doorgeschoven naar 2014 terwijl er dan geen geld is!
- In het kader van duurzaam financieel beleid staat op blz.9 en 10 interessante informatie. Hier uit blijkt dat we in 2020 € 892.000,00 pj aan nieuwe financiele ruimte moeten hebben gevonden. Overigens worden daar de zwembaden weer opgevoerd. Het college volstaat met de constatering om gelet op de economische situatie niet verantwoord te vinden hiermee in de meerjarenraming rekening te houden. Waarom nu geen duidelijke beslissing nemen. Wellicht juist goed om dat voor de verkiezingen te doen.
Een duidelijk standpunt van het college hoe we moeten om gaan met de conclusies op blz. 9 en 10. Juist dit onderdeel, waar het gaat om primaire voorzieningen zoals basisscholen, dienen we als raad in november 2009 een duidelijk besluit te nemen. - Onderhoud openbare ruimte; sober is een juiste constatering. Veel burgers storen zich aan het aanzien van onze openbare ruimte. Als we Tholen als product willen verkopen (zie masterplan Tholen) dan is er werk aan de winkel. Kijk maar eens naar hoe het visperk in Tholen er bij ligt.
- Speelterrein Oesterputten. Als jarenlang onderwerp van duscussie, toezeggingen, weer nieuwe plannen en dreigend afstel. Ons verzoek om met een noodplan te komen om het trapveld aan de Oesterputten te verbeteren.
- Het succes van de jongerenraad is voor ons mede aanleiding te komen met het voorstel van een seniorenraad. Een extra argument om daarmee te komen is de op ons afkomende vergrijzing én het feit dat juist ouderen in algemene zin minder mobiel worden en dus veelal aangewezen zijn op voorzieningen in de eigen kern. Een seniorenraad kan een belangrijke bijdrage verlenen in het leefbaarheidsdebat. Hoe denken de andere fracties hierover?
Reacties op 'Kadernota 2010; centraal staan bezuinigingen en leefbaarheid'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.